Kunst in de straat

Print
Deurne - Het is het vaste voornemen van het districtsbestuur van Deurne om meer kunst in het straatbeeld te brengen. Maar hoe is de situatie nu?
Voor kunstbeelden moet je in het Rivierenhof zijn. Daar staat een verzameling van oude en nieuwe beelden waaronder 'Atlas' die de wereld torst, 'Madek' van Paul Van Hoeydonck, 'naakte danseressen' en 'Toneelkunst' van Pol Van Esbroeck, 'Romeo en Julia' van Luk Van Soom, en nog enkele anderen? Verder nog in dit park een herinnering aan Gouverneur Schobben door Edward Deckers, een buste van Albert I, gerecupereerd van een monument van de 1ste WO en iets verder, aan de Hooftvunderlei, het oorlogsmonument van het district.

Nog andere beelden herdenken verdienstelijke mensen zoals de man achter Unitas tuinwijk Albert Kennis aan het gelijknamig plein, oud-schepen Louis Van Cauwenbergh in het Boekenbergpark of acteur Luc Philips op de Herentalsebaan. En niet te vergeten luchtvaartpionier Jan Olieslagers door Willy Kreitz aan de luchthaven.

Opvallend monument is de gevelsteen van de 17de eeuwse hoeve 'Hof Ter Oude Donck' aan de Oude Donklaan. Aan het Boekenbergpark, tegenover café Exter, staat een gemetselde zitbank met bronzen bas-reliëf door Maurits Van Reeth, als herinnering aan Bruegel, Conscience en Sleeckx, die hier destijds vertoefden. En verspreid over het hele district hangen tal van OLV beeldjes en andere heiligen, van uiteenlopende artistieke en historische waarde.

Wilfried Defillet

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio