Standbeelden in Borgerhout

Print
Borgerhout - Het district Borgerhout heeft de naam een cultuurminnend district te zijn.
Maar hoe is het gesteld met de beeldende kunst?

Op de Arthurs Matthyslaan staat het beeld 'plastische vormgeving' van Albert Poels. Van deze beeldhouwer hangt er ook een 'gesculpteerd hoofd' aan huis 67 in de Jozef Posenaersstraat. Op het Moorkensplein pronkt 'moeder met kind' van Jozef Peeters. Voor ZNA Sint Erasmus staat "Een blik op het raam 1 & 2" van kunstenaar Camiel Van Breedam.

Eertijds stond op het Laar het beeld van Carnot. Het beeld is verdwenen maar een kopie van het hoofd ligt in de inkomshal van een appartementsgebouw vlakbij. Voor het CKG De Kleine Vos in de Vosstraat staat een beeld van een vos van Gostar. Het oorlogsmonument op het kerkhof van Silsburg is van Frans Paul Jochems. Vermeldenswaard zijn ook de 3 Marokkaanse poorten op het Terloplein die echter dreigen te verdwijnen.

In Te Boelaarpark vinden we nog het herdenkingsmonumentje voor bard Willem De Meyer van May Claerhout. En verspreid over het hele district hangen tal van OLV beeldjes en andere heiligen, van uiteenlopende artistieke en historische waarde. De meest gekende zijn de 4 evangelisten op de Sint Janskerk. De beelden zijn gemaakt door Jozef Lodewijk Jacobin. Een historisch beeld van Sint Erasmus dat het afgebroken Sint Erasmusgasthuis in de Fonteinstraat sierde en mee naar het nieuwe ziekenhuis verhuisde, is verdwenen.

Wilfried Defillet

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio