Gevaarlijk gif doodde al vossen, kraaien en de hond van een wandelaar

In een weide achter de Donkhoeve in Hever (Boortmeerbeek) heeft een rattenvanger negen gifeieren gevonden. Elders werden een hond en vossen daarmee vergiftigd.Het eerste gifei werd eind vorige week gevonden in een weiland in de buurt van een beek, door een rattenvanger die er op inspectie was. Na onderzoek door Natuurinspectie Agentschap natuur en Bos (ANB) werden er negen opgeraapt en voor onderzoek meegenomen. “De kippeneieren zagen er heel gewoon uit”, zegt Hans Marijns van Natuurpunt. “Ze waren niet gemerkt met een doodshoofd om vinders te waarschuwen voor gevaar. Ze hadden wel een kleine perforatie langs waar het dodelijke gif (vaak strichnine) in het ei gebracht werd dat nadien met kaarsvet gedicht was. Twee van dergelijke eieren werden enkele maanden geleden ook al in het Silsombos in Kampenhout gevonden.”

Juliaan Deleebeeck

Volgens Marijns is de bedoeling duidelijk. ”Dit is een illegale manier om vossen te doden. Het jachtseizoen is sinds 15 februari gesloten en vossen mogen dus niet meer geschoten worden, daarom probeert men ze te vergiftigen. Dat is een heel laffe daad want ook roofvogels, steenmarters, wezels, hermelijnen, egels maar ook honden en katten zijn potentiële slachtoffers.” Marijns heeft alvast weet van een wandelaarster, elders in de regio, waarvan de aangelijnde hond aan zo een gebroken ei likte en een halfuur later stierf, en recent werden er ook in het Vorsdonkbos in Aarschot vergiftigde vossen gevonden. ”Nog altijd zien veel mensen de vos als ‘het rosse gevaar’ omdat die een kip dood beet of wild wegplukt op een jachtgebied. De inspecteurs van ANB bevestigen het toenemend gebruik van gif tegen de zogenaamde ‘pestsoorten’”, zegt hij.

Heel verontrustend is het feit dat de gifeieren gevonden werden in een natuurgebied dat opengesteld is voor het publiek. ”Pikhakendonk is een prachtig wandelgebied, kinderen leren hier van de natuur langs het natuurleerpad dat er aangelegd is en een scoutsgroep organiseerde er vorig weekend nog een nachtdropping. Op die activiteiten kunnen dus ook mensen met die (gebroken) eieren ongewild in contact komen en als dat gif een hond kan doden is het ook voldoende voor een kind.” Natuurpunt heeft dan ook de politie, de gemeente en de Vlaamse Overheid op de hoogte gebracht. ”Wij hopen dat wandelaars, natuurliefhebbers en landbouwers mee waakzaam zijn en aangifte doen mochten ze een gifei vinden. Ze laten het best onaangeroerd want het gebruikte gif is ook voor mensen zeer gevaarlijk. Best is de vindplaats te melden bij Natuurpunt of ANB op 02-454.87.58. We hopen ook dat de dader die de eieren uitlegt dit leest en het foute van zijn daden inziet.”

Juliaan DELEEBEECK

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio