Kippendoder sloeg al vijfmaal toe

In een kippenren in Hever (Boortmeerbeek) werden zondagochtend zes kippen en een haan doodgebeten. Dat is al het vijfde geval in een maand tijd.

Juliaan Deleebeeck

De familie Lhermite houdt al 10 jaar kippen, ganzen en konijnen in de grote tuin. Die kregen nu ongewenst bezoek. Voor het eerst werden er zes kippen en een haan, wellicht door een vos, doodgebeten. Daarbij ook Grijsje, de lievelingskip van dochter Manon.

“Ik wou de ontbijttafel klaarzetten voor Moederdag en het viel mij op dat er geen beweging

was in de kippenren”, zegt haar papa. ”We vonden alle kippen doodgebeten terug. Sommigen met afgebeten kop. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. De kippen zijn hier als kuiken opgegroeid en de haan hadden we met Pasen op de markt in Heist-op-den Berg gekocht.”

Manon was heel bezorgd en vreesde ook voor slachtoffers bij haar konijntjes. ” Daar is hij gelukkig niet bijgeraakt”, zegt ze en ook de ganzen zijn ongedeerd. Mijn opa zegt dat wilde dieren ook moeten eten. Dat gaat zo in de natuur.”

Wie precies de slachting aangericht heeft weten ze niet maar het meest voor de handliggende antwoord is een vos of een marter. Toch vinden ze niet dat de doder nu ook moet gedood worden. ”En praktijken zoals gifeieren leggen om dieren te doden keuren we helemaal af”, zeggen ze. De papa van Manon gaat de kippenren verstevigen en nieuwe kippen kopen.

Dit is al het vijfde voorval in enkele weken tijd. Regina Servranckx in de Kwaenijkstraat kan er ook over meepraten. ”Enkele weken geleden vergat ik het nachthok van mijn kippen af te sluiten en ‘s morgens waren er twee doodgebeten. Twee dagen later werden ook de anderen opgepeuzeld. Regina heeft weet van nog twee voorvallen bij Fons Janssens en bij Myriam Vermeulen, vlak in de buurt. Vijf keer op een maand tijd” zegt ze. “ Ik moet nu zelf gaan eieren kopen en mijn keukenafval gaat in de GFT-zak. Waar gaat dat naartoe als je zelfs geen kip meer kan houden. Ik vind dat de jagers meer vossen moeten afschieten, desnoods het hele jaar door”, is haar conclusie.

Juliaan DELEEBEECK

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio