Museum brengt noodhulp tijdens oorlog in beeld

Museum brengt noodhulp tijdens oorlog in beeld

Museum brengt noodhulp tijdens oorlog in beeld

Print
Duffel - In het Duffelse museum Het Gasthuis loopt tot 29 juni de expo 'Noodhulp en rantsoenering tijdens de twee wereldoorlogen'.
"Als opener krijg je een fotografische terugblik op Duffel in het najaar van 1914. Onze gemeente behoorde tot de meest geteisterde gebieden van de Eerste Wereldoorlog. Menig dorpsgenoot was tijdens en na de oorlog aangewezen op een noodwoning. Hulp- en Voedingscomiteiten vingen de schaarste aan voedsel, brand- en grondstoffen op", zegt schepen voor Musea Patrik Van Herck (CD&V).

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd, de vorige oorlog indachtig, al snel een rantsoeneringsstelsel ingericht. Basisvoeding en brandstoffen waren schaars en prijkten jarenlang op de bevoorradingstabellen. Sommige voedingsmiddelen bleven zelfs gerantsoeneerd tot . eind 1948. De kwaliteit ervan liet vaak te wensen over. De zwarte markt tierde welig.

"Creativiteit in huis, tuin en keuken waren in die jaren onschatbare eigenschappen. De tentoonstelling schenkt ruim aandacht aan de culinaire kant van de oorlog. Je krijgt er een tiental recepten te zien, die getuigen van de vindingrijkheid en smaak. Wie zin heeft om thuis ook eens te koken als in de oorlog, kan op de expo het recept meenemen", besluit Van Herck.

Het Gasthuis is elke woensdag en zondag open van 14 tot 17 uur. Info: 015-30 72 10 en museum@duffel.be.

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio