Vondst van heiligenrelikwie vertraagt boek over kapel

Vondst van heiligenrelikwie vertraagt boek over kapel

Vondst van heiligenrelikwie vertraagt boek over kapel

Print
Kalmthout - Kalmthout heeft veel heimwee naar de in 1960 afgebroken Sint-Jacobskapel die sinds de vijftiende eeuw aan de Dorpsstraat stond. In 2009 huldigde de gemeente een site in op de plek waar de kapel gestaan had, met klokkentoren, grondplan en beeld, vorig jaar trok een tentoonstelling rond de kapel veel belangstelling in het Arboretum, en nu verschijnt het historische overzichtsboekje "Van kapel tot site".
Het is een vrolijk ogend en fris gelayout boekje geworden, wat vooral te danken is aan Wendy Jordaens, één van de twee auteurs. "Ik werk nu op de burgerlijke stand van Essen, maar ben jarenlang kleuterleidster geweest", zegt ze. "Ik wist meteen hoe ik het boekje wou: met een plezierig klein formaat en veel illustraties zoals kleuterboeken, niet saai en lelijk zoals vele heemkundige werken."

De inhoud van het boekje daarentegen is niet voor kleuters, maar is integendeel historisch verantwoord en het werk van de Kalmthoutse tegenhanger van Wendy; Jean Bastiaensen. Hij heeft alle bekende feiten over de kapel bijeengebracht in een vlot lezend boekje, tot en met de pijnlijke ondergang door oorlog, onverschilligheid en rivaliteit. "Eigenlijk kan je zeggen dat het boek voor een groot deel gemaakt is door de inwoners van Kalmthout", geeft Jean toe. "Want tijden en na de tentoonstelling is er een schat aan getuigenissen en materiaal naar boven gekomen. Zo heb ik een uniek glasnegatief met een onbekende foto van de kapel uit 1899 gekregen en dook de vlag van de "Sint-Jakob's Velo Club" op. In Herentals vond ik een prachtig schilderij van de kapel door Edgard Farasijn, waarvan de verkoper dacht dat het een straatbeeld uit Mol was."

Maar de mooiste tip kwam van kunstschilder Theo van der Veken. Net voor het boek naar de pers moest gaan, bezorgde hij aan Jean en Wendy de originele altaarsteen van de Sint-Jacobskapel, met daarin een zeer oude heiligenrelikwie ingemetseld. Welke dat was, moet u zelf maar nalezen in het boekje.

Wendy Jordaens en Jean Bastiaensen, "Van kapel tot site. Een verdwenen stukje erfgod op de route naar Santiago". 84 blz in kleur, 23 euro, elke zaterdag van 9 tot 11u verkrijgbaar in het gemeentehuis.

Boris Rousseeuw
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio