Topman Dexia moet bonus uitleggen aan Vlaamse regering

Na de top van KBC heeft nu ook de top van Dexia zich moeten verantwoorden bij de Vlaamse regering voor de bonussen die hij zichzelf toekent.

jvangeyte

Vlaams minister-president Kris Peeters en de viceminister-presidenten Geert Bourgeois en Ingrid Lieten ontvingen daartoe Jean-Luc Dehaene en Pierre Mariani. Dehaene is voorzitter van de raad van bestuur, Mariani de algemeen directeur en belast met het dagelijkse beleid van de financiële instelling.

Net als bij KBC nam de top van de Vlaamse regering akte van de verklaringen van de Dexia-top: dat de bonus voor topman Mariani gekoppeld werd aan de uitvoering van het herstelplan dat door Europa wordt opgelegd aan de bank, dat er een gespreide betaling komt en dat er vergeleken werd met praktijken bij andere Europese banken.

Dexia kende zijn Franse topman Pierre Mariani voor 2010 een vaste bezoldiging van 1 miljoen euro, een functievergoeding van 200.000 euro en een variabele bonus van 600.000 euro toe. Het totaal komt daarmee uit op 1,8 miljoen euro. Voormalig Belgisch premier Jean-Luc Dehaene, die de raad van bestuur van Dexia voorzit, moest het stellen met een vergoeding van 88.000 euro. Een bonus in functie van de resultaten krijgt hij als onafhankelijk bestuurder evenwel niet.

Dexia houdt deze week zijn algemene vergadering van aandeelhouders. Het concern plant ook de publicatie van resultaten over het eerste kwartaal van 2011.

JVG

Foto: Photonews

MEER OVER Jean-Luc Dehaene