Spoorlijn tussen Antwerpse haven en China in mei operationeel

In de Antwerpse haven is maandag de spoorverbinding met het Chinese Chongqing voorgesteld. Die wordt nog deze maand operationeel. Operator Hupac zal goederen over het 10.000 kilometer lange traject van en naar China brengen.

jrosquin

Het project is vorig jaar op poten gezet door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Belgische Administratie der Douane en Accijnzen, na een zakenreis naar Chongqing. Met 32 miljoen inwoners is Chongqing, in het Chinese binnenland, de grootste stad ter wereld die ook fungeert als goederenhub in China.

Dagelijks

Intermodale operator Hupac biedt de spoorverbinding vanaf mei in beide richtingen aan. De reis vertrekt dagelijks op de Combinant terminal in het noorden van de Antwerpse haven en gaat via Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland en Mongolië naar China. De Antwerpse haven wil tevens van het aanbod gebruik maken om goederen die bestemd zijn voor China in de haven te verzamelen en per trein naar Chongqing te vervoeren.

Geen concurrentie voor maritieme bedrijven

De spoorverbinding is volgens havenschepen Marc Van Peel (CD&V) geen concurrentie voor de maritieme bedrijven in de haven, maar complementair aan de scheepvaartactiviteiten. "Ze zal zelfs extra maritieme trafiek genereren", meent Van Peel.

De Belgische douane wil van het project een wereldprimeur maken, door een "Green Train Lane" uit te bouwen tussen China en Europa. Ze werkt daarvoor aan afspraken met alle betrokken landen om vooraf informatie uit te wisselen over het transport zodat de goederen zo vlot mogelijk hun bestemming kunnen bereiken.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio