Etienne Vermeersch: "Ik sloeg iederéén tegen de grond"

Denker en opiniemaker Etienne Vermeersch is of beter was geen doetje. In zijn jeugd was hij een onvervalste bendeleider. "Ik sloeg iederéén tegen de grond, als ze me aanvielen".

ghouben

Dat zegt de filosoof in een interview met Humo deze week. De emeritus-hoogleraar aan de Gentse Universiteit is 77 en heeft warempel een eigen site: etiennevermeersch.be. Maar veel toekomst zit er voor hem naar eigen zeggen niet in.

Hij zal "op de kop" tachtig worden, nog drie jaar te gaan dus. Dat heeft hij zelf opgezocht op zo'n site waar je je medische parameters moet invullen, je cardiologische voorgeschiedenis en de doodsoorzaak van je ouders.

Wat is de zin van een tulp?

In het leven dat achter hem ligt, heeft hij zonder twijfel meer beleefd dan wat nog komt. "Men vroeg mij laatst: werd jij gepest? Ze hadden eens moeten proberen! Ik sloeg ze tegen de grond! Ik sloeg iederéén tegen de grond, als ze me aanvielen. Er was er één die mij nooit aanviel, dat was de leider van de andere wijk, de Galgen. Hij sloeg dáár iedereen tegen de grond, en ik in mijn wijk", aldus Vermeersch in Humo.

Maar veel illusies maakt de man zich niet: "Je geeft zin aan je leven door voort te leven in je kinderen, en die moeten dan op hun beurt zin geven aan hun leven door voort te leven in hún kinderen. Wat een onzin. Het bestaan op zich hééft geen zin, punt. Wat is de zin van een paard, een konijn of een tulp?"

(Foto: Photonews)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER