Meer communicanten ondanks crisis in Kerk

Hoewel heel veel mensen zich sinds het pedofilieschandaal rond Roger Vangheluwe hebben laten ontdopen, daalt het aantal communicanten niet. Uit een rondvraag die uw krant bij een 40-tal parochies deed, blijkt dat in die parochies 1.360 kinderen dit jaar hun eerste communie doen en 2.185 hun plechtige communie. Dat zijn er meer dan vorig jaar.

jrosquin

De meimaand is traditioneel de maand van de communievieringen, en de crisis in de Kerk zal dat dit jaar niet veranderen. Het aantal vormelingen blijft nagenoeg constant tegenover 2010, bij de eerste communicanten is er in absolute aantallen zelfs een lichte stijging vast te stellen.

Dat blijkt uit een ruime steekproef die uw krant deed bij meer dan 40 parochies. Opvallend is dat de communies ook standhouden in de stadsparochies, die een grotere moslimbevolking hebben.

Geboortecijfer in stijgende lijn

Een mogelijke verklaring voor de lichte stijging bij de eerste communicanten is dat het geboortecijfer in België sinds 2002 in stijgende lijn zit. De kinderen die dit jaar hun eerste communie doen, zijn doorgaans geboren in 2003.

Het bisdom Antwerpen is blij met het positieve nieuws. Theoloog Jürgen Mettepenningen zegt dat generaties lang gewortelde tradities in Vlaanderen, zoals het communiefeest, niet lijden onder de huidige schandaalsfeer in de Kerk en dat de mensen een duidelijk onderscheid maken tussen de Kerk en de pedofilieschandalen.

KMA