Na het brandend konijn, nu de knoeiende Houthalenaar

De heidebrand in Meeuwen-Gruitrode, waarbij 360 hectare in de vlammen opgingen, is veroorzaakt door de auto van een jonge Houthalenaar. Hij wilde zijn Volkswagen, die hij vrijdag had vastgereden, zelf met een vriend wegtakelen. Daarbij zou een brandstofleiding zijn afgebroken. De wrijving bij het takelen zorgde voor voldoende hitte en zo ontstond de brand.

ghouben

De twee mannen reden met de brandende auto nog honderden meters door de heide. Ze geraakten tot op 20 meter van de openbare weg. 20 meter en een hoop amateurisme die uiteindelijk heel wat schade hebben aangericht.

Oorzaken van branden zijn vaak banaal. Na een grote heidebrand in 1997 als gevolg van een schietoefening van het leger, gaven de militairen de schuld aan een wegvluchtend en brandend konijn dat bij de oefeningen getroffen was.

Bestuurder niet aangehouden

Het vuur ontstond zaterdagnamiddag. “De wagen bevond zich op verboden terrein”, zegt Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen- Gruitrode. Het parket van Tongeren stelde zaterdag een onderzoek in.

“Al snel werd duidelijk dat het om een geval van onopzettelijke brandstichting ging”, aldus Bart Helsen van het Tongerse parket. “Er was geen kwaad opzet bij gemoeid. De man zal zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden. Die kan dan eventueel beslissen dat hij voor de kosten van de brandbestrijding moet opdraaien. De zaak zal een vette kluif zijn voor de verzekering". De bestuurder is niet aangehouden. Hij mocht na zijn verhoor weer beschikken. Of de gemeente een schadevergoeding zal eisen, is nog niet beslist.

Waarom daar?

Volgens commissaris Jos Van Wijck van de lokale politie Noordoost-Limburg was de Houthalenaar vrijdagavond op stap geweest en daarna met zijn wagen het schietterrein opgereden. Waarom is nog onduidelijk. Hij vond er niet beter op dan de nacht in de auto door te brengen. De hele zaterdagvoormiddag hebben de twee mannen geprobeerd de auto los te krijgen.

F-16 of konijn?

In 1997 kwam het militair schietterrein al eens in het nieuws door een grote brand, toen op het grondgebied van Houthalen- Helchteren. Destijds ontstond er een heide- en bosbrand tijdens een schietoefening met een F16 uit Kleine-Brogel.

De militairen staken toen de schuld op een konijn dat getroffen was door het gevechtsvliegtuig en in brand vloog. Het dier kon zich verplaatsen over een brandweg waardoor een relatief kleine heidebrand snel uitbreiding nam. Het incident en vooral de uitleg van de militairen leidden tot een reeks van grappen over brandende konijnen. Er werd zelfs een actiegroep opgericht om konijnen te vragen om te stoppen met roken. Het incident leidde ook tot parlementaire vragen over schietoefeningen met F16’s.

MEER OVER Meeuwen-Gruitrode