Spuitgast geschorst na nemen van foto's van woningbrand

Spuitgast geschorst na nemen van foto's van woningbrand

Spuitgast geschorst na nemen van foto's van woningbrand

Print
Een brandweerman is voor (amper) twee dagen geschorst omdat hij tijdens een felle brand de voorkeur gaf aan het nemen van foto's van de vlammenzee in plaats van het redden van de bewoners.

Eind april 2010 deed er zich een woningbrand voor in het Luikse Chênée. In de noodoproep werd gemeld dat er minstens een persoon zich nog binnen bevond.

De bevelhebbende commandant merkte vol verbazing op dat de bewuste brandweerman midden in de straat stond met een fototoestel (gsm) in de handen. Bovendien had de Luikenaar zijn beschermende uniform niet aan.

Luitenant-kolonel Jean-Marc Gilissen gaf de man een berisping. Een schorsing van twee dagen volgde, met een verlies van inkomen.

De fotograaf pikte dit niet en trok naar de Raad van State. Hij zei een foto te hebben gemaakt omdat de brandslangen "die dag wel héél chaotisch waren uitgerold". Hij hield ook vol dat hij zijn vuurbestendige vest aanhad.

De Raad van State oordeelde echter dat de brandweerman zijn collega's in de steek heeft gelaten. De schorsing werd bevestigd.

Een vrouw stierf in de vlammenzee. Ze liet vijf kinderen na.

Archiefbeeld: PhotoNews

MEEST RECENT