"Ontsluiting ziekenhuis kan beter via R6 verlopen"

Print
Sint-Katelijne-Waver - Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver dringt erop aan om het nieuwe Sint-Maartenziekenhuis te ontsluiten via de R6. Alleen ziet de Afdeling Wegen en Verkeer (AWV) dat niet zitten.
Op een perceel tussen de Antwerpse- en Liersesteenweg in Mechelen centraliseert Sint-Maarten over een vijftal jaar zijn drie campussen. De nieuwbouw zal 654 bedden tellen en kost zo'n 250 miljoen euro. De toegang van het ziekenhuis komt aan de Liersesteenweg, recht tegenover speelgoedwinkel Fun. Maar daar neemt de gemeente Katelijne geen vrede mee. "Het zal de druk op de N14 alleen maar doen toenemen en leiden tot verkeersopstoppingen", zegt gemeenteraadslid Martine De Graef (onafhankelijk).

Burgemeester Eddy Vercammen (CD&V) treedt haar bij. "Daarom hebben wij Sint-Maarten gevraagd om een nieuwe ontsluiting te onderzoeken, met op- en afritten via de R6", stelt hij. Zowel de stad Mechelen als de directie van A.Z. Sint-Maarten hebben wel oren naar dat voorstel. "Op voorwaarde dat ze de werkzaamheden op de R6 en de bouw van het nieuwe ziekenhuiscampus niet vertragen", geeft Mechels schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a) aan.

Nico Garmyn, directeurplanning en ontwikkeling van Sint-Maarten, heeft de alternatieve ontsluiting reeds laten onderzoeken. "We zijn bereid in te gaan op het voorstel. Het project is ook mee opgenomen in onze plannen, maar het is de Vlaamse Overheid die uiteindelijk beslist", zegt de directeur. En bij de hogere overheid zien ze de zaken net iets anders. "In principe sluiten we nooit op-en afritten aan op zulke wegen. Dat is veel te onveilig", reageert woordvoerder Pieterjan Rynwalt van het AWV.

Alternatieve ontsluitingen zijn voor het agentschap wel bespreekbaar. "Bijvoorbeeld het creëren van een extra toegangsweg voor ziekenhuiswagens dichter bij het kruispunt met de R6. Alleen moet de stad Mechelen daar dan op willen ingaan", legt Rynwalt uit. In Katelijne geloven ze nochtans sterk in toegangswegen via de R6. "Vooral omdat het doorgaand verkeer op die weg door de bouw van fly-overs geen last zal hebben van het verkeer van en naar het ziekenhuis", meent Martine De Graef.

Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

SVEN VAN HAEZENDONCK
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio