Mechelen koopt historisch kanon van 80.000 euro

De stad Mechelen doet een niet alledaagse investering. Ze heeft voor 80.000 euro een historisch kanon uit de 16de eeuw aangekocht.

svanhaezendonck

Het kunstwerk is eigendom van een Nederland uit Nieuw-Beyerland. Hij heeft het in bruikleen gegeven aan het Wrakkenmuseum, een privémuseum op het eiland Terschelling in Friesland. "Als ik het geld had, zou ik het zelf kopen. Het is een prachtstuk. Het is een van de oudste en mooiste kanonnen dat ooit in Nederlandse wateren werd gevonden", vertelt Hille van Dieren van het Wrakkenmuseum.

Gevonden in Westerschelde

Het bronzen kanon is zo'n dertig jaar geleden gevonden in de Westerschelde bij Vlissingen. Het dateert vermoedelijk uit het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). "Het is eigenlijk een gewoon legerkanon. Maar toen de oorlog uitbrak, is het op een Hollands oorlogsschip geplaatst", zegt van Dieren.

Meester Merten, ook wel bekend als Martin Pastenaken, heeft het rijkversierde kanon vervaardigd. "Tot aan zijn dood in 1544 heeft hij in Mechelen gewerkt. Daarom wilde de stad het zo graag hebben", aldus Hille van Dieren. In de 16de eeuw was Mechelen een internationaal vermaard centrum voor het gieten van bronzen kanonnen. Waar het kunstwerk een plekje krijgt, is nog niet uitgemaakt.

SVH

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio