Hevige brand in natuurgebied Meeuwen-Gruitrode geblust

De heidebrand op het militaire domein van Meeuwen-Gruitrode is eindelijk geblust. De wind ging liggen waardoor de brandweerkorpsen het gevecht tegen de vlammenzee konden winnen. Omstreeks 22u werd het rampenplan afgeblazen. Heel wat spuitgasten blijven echter ter plaatse. Men blijft waakzaam voor een eventuele heropflakkering.

Steegen Ruben

De rookpluim was van kilometers ver te zien en verschillende toegangswegen werden afgesloten. Twee gezinnen moesten hun woonst even verlaten. Enkele honderden hectares gingen in vlammen op.

Door de sterke wind werd het vuur voortdurend aangewakkerd. Het gemeentelijk rampenplan werd een tijd lang afgekondigd en verschillende Limburgse brandweerkorpsen zijn opgetrommeld. Ook de korpsen van het Vlaams-Brabantse Diest en het Nederlands-Limburgse Weert kwamen ter plaatse. De helikopter van de federale politie hielp ook mee blussen, net als de brandweer van het leger, want het vuur ontstond op het militair schietterrein.

"We vragen met aandrang om niet naar hier te komen om de wegen maximaal vrij te houden voor de hulpdiensten", aldus burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) eerder op de dag op Radio 1.

Twee gezinnen - in totaal elf mensen - werden wel even geëvacueerd. Niet omwille van het vuur, wel omdat de rook een bedreiging vormde voor hun gezondheid. Omstreeks 20u mochten ze weer naar huis, maar ze moesten wel alert blijven. De sporthal bleef in ieder geval wel ingericht als noodopvang.

De oorzaak van de brand is mogelijk een autobrand op het terrein.

Maasmechelen

Ook de brandweer van Maasmechelen kreeg zaterdagnamiddag een melding binnen van een bos- en heidebrand in het natuurgebied de Mechelse Heide. Het ging om een serieuze brand, maar intussen hebben de spuitgasten het vuur onder controle. Net als bij de bos- en heidebrand in Meeuwen-Gruitrode was ook in Maasmechelen de rookpluim goed te zien.

Zo'n zeven tot acht hectare heide, struiken en bomen zijn afgebrand.Alle vuurhaarden zijn gedoofd, maar de brandweer blijft komende avond en nacht uiteraard waakzaam, aangezien de grond en de ondergrond kurkdroog zijn. De oorzaak van de brand is voorlopig onbekend. De brandweerkorpsen van Bilzen en Maaseik boden versterking.

MEER OVER Meeuwen-Gruitrode