Oudste Antwerpenaar blaast 107 kaarsjes uit

In het rust- en verzorgingstehuis Lozanahof in de Van Schoonbekestraat viert Maria Van der Heyden - Mit voor de vrienden – haar 107de verjaardag. Daarmee is ze de oudste inwoner van Antwerpen.

jrosquin

“Maria is er fysiek en mentaal nog heel goed bij”, zegt hoofdverpleegkundige Nadia Roosen. “Normaal is ze heel spraakzaam, maar vandaag heeft ze er geen zin in. Nee is nee, bij Maria,” lacht de verpleegster.

De oudste inwoner van Antwerpen werd in 1904 geboren op het Kiel, als zesde van in totaal acht kinderen. Al op 10-jarige leeftijd begon ze, tijdens de eerste Wereldoorlog, te werken. “Mit heeft heel haar leven eenvoudig geleefd en hard gewerkt,” zegt een neef. “Pas toen ze 94 was, is ze naar het verzorgingstehuis verhuisd.”

“Mit weet heel goed wat ze wil,” vertelt de hoofdverpleegkundige. “Zo had ze voor het feest van vandaag al twee maanden een briefje in haar nachtkasje liggen met het menu voor vandaag op: Aspergesoep, krab met een pikant sausje en konijn met pruimen. Haar lievelingskost.”

Tijdens het feest in het Lozanahof kwam Monica De Coninck, voorzitster van het OCMW, de gelukkige persoonlijk feliciteren. Daarbij had ze ook aandacht voor het personeel: “Het is ongetwijfeld mede dankzij de goede zorgen van de mensen van het woonzorgcentrum dat we hier vandaag samen zijn.”

Robbe Van Lier

Foto: Sarah Van den Elsken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners