De Nachtegaal verrast eigen dirigent met compositie

De Nachtegaal verrast eigen dirigent met compositie

De Nachtegaal verrast eigen dirigent met compositie

Print
Ranst - Erwin Scheltjens zwaait al vijftien jaar met het dirigeerstokje bij harmonieorkest De Nachtegaal. Tot zijn eigen grote verbazing werd hij daar zondag bij het aperitiefconcert voor beloond met een speciaal gecomponeerd muziekstuk.
Een geheim bewaren met 75 muzikanten en hun entourage is niet eenvoudig. Toch is het De Nachtegaal gelukt. Voorzitter Jo Vandevelde: “Het heeft ons veel moeite gekost om Erwin op het verkeerde been te zetten. We hadden hem verzekerd dat de feestelijkheden voor zijn vijftiende jaar bij ons zouden georganiseerd wordenin november als we ons gala-concert spelen. Met een klein comité hebben we samen gezeten om te onderzoeken hoe we Erwin nu al konden verrassen. Waar kan je een muzikant als Erwin het meest plezier mee doen? Wij dachten met een muziekstuk. Aan ons lid Hendrik Stinders die zelf net zijn dirigenten-opleiding voltooid heeft, hebben we gevraagd iets te componeren. Dat stuk moest dan als toegift gespeeld worden aan het eind van het aperitiefconcert in onze eigen zaal.”

Erwin Scheltjens die zelf ook klarinettist is bij de Filharmonie en het orkest van de Muntschouwburg en ook dirigeert bij het universitair harmonieorkest van Leuven was aangenaam verrast door de Paso Doblé die zijn mensen voor hem componeerden en speelden. “Ik begon te vermoeden dat er iets op til was toen ik zag dat mijn hele familie op de eerste rij zat. Na een goed kwartier in het concert werd er plots een powerpoint presentatie getoond met hoogtepunten uit de voorbij vijftien jaar;. De Paso Doblé van Koen Stinders doet me bijzonder veel plezier. Ze moeten dat ingeoefend hebben op dinsdagavond want dan zit ik altijd in Leuven. Ik ben De Nachtegalen heel dankbaar dat ik hier als 19-jarige mocht beginnen. Het is ook fijn om te merken hoe heel wat leden professioneel doorstromen in de muziek. De keuze voor een paso doble is niet zo verbazend voor wie mijn liefde voor Spaanse muziek kent.”

Componist Hendrik Stinders die met dit werk zijn eerste compositie schreef was ook opgelucht. “Ik had eerst iets anders geschreven maar dat bleek te moeilijk voor onze muzikanten. Dan heb ik drie dagen en nachten bijna constant gewerkt om deze “El grande señor del ruiseñor ” (De grote heer van de nachtegaal) te schrijven. We hadden niet zo veel tijd meer om het in te oefenen maar het is toch gelukt en zo heeft Erwin nu een blijvende herinnering aan zijn eerste vijftien jaar bij De Nachtegaal.

www.denachtegaal.net

Sylvain LIEKENS

Foto: Patrick De Roo
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio