Lezersvraag - Hoeveel frank zou de euro vandaag waard zijn?

In naam van vele gepensioneerden die nog altijd omrekenen:hoeveel is nu een euro waard ten opzichte van de Belgische frank als we zouden rekening houden met de inflatie?

jvangeyte

Voor 40,3399 Belgische frank kreeg je 1 euro. Die verhouding werd definitief vastgelegd bij de invoering van de Europese eenheidsmunt op 1 januari 1999.

De eerste drie jaar bestond de euro alleen op papier. Op 1 januari 2002 werden ook munten en bankbiljetten ingevoerd in twaalf landen van de Europese Unie plus Monaco, San Marino en Vaticaanstad.

Sinds de invoering is de euro uiteraard minder waard geworden door de inflatie. Met een euro van vandaag kan je 30,8% minder kopen dan in januari 1999. Dat komt omdat de prijzen van goederen en diensten sindsdien aanzienlijk zijn gestegen.

Maar dat is geen gevolg van de euro an sich. Ook voor de Belgische frank speelde de inflatie. In de laatste tien jaar en vier maanden van de frank verloor die ook meer dan 27% aan koopkracht. Dat vergeten de meesten die alle prijsstijgingen nu wijten aan de invoering van de euro.

De voorbije maanden was de euro trouwens een zegen voor België. Mochten we de Europese eenheidsmunt niet hebben gehad, dan was er veel kans dat de Belgische frank zou gedevalueerd zijn tegenover de buurmunten als gevolg van de bankencrisis rond Fortis, KBC en Dexia en het uitblijven van een regering. En dat zou ingevoerde producten nog duurder hebben gemaakt.

JVG