Hardrockers eren Joke Schauvliege met decibels

De drie hardrockbands Kytana, Hell City en Civilian willen Joke Schauvliege eren met een decibelrijk concert op zaterdag 4 juni in Club 9 in Koersel. Dat ereconcert moet er komen omdat de minister haar voorstel om het geluidsniveau van concerten te begrenzen tot 100 decibel terug in het vriesvak heeft gestoken. De minister krijgt ook een persoonlijke uitnodiging in de bus om het concert in Koersel bij te wonen. De rockers willen haar met allerhande middelen overtuigen om dat ook te doen.

Vranckx Filip

Vlaams minister van cultuur liet donderdag weten dat de nieuwe regeling ten vroegste pas in werking zal treden in 2012, maar daarna zullen er nog één of twee jaar testen gebeuren. Waarom zolang wachten, Joke? Kytana, Hell City en Civilian nodigen u nu al uit om een test aan den lijve te ondervinden. Op het concert zullen gratis oordopjes aanwezig zijn die volgens deskundigen het geluidsniveau gemakkelijk met 15 tot 20 db naar beneden halen.

Civilian, Hell City en Kytana zijn drie bands die het moeten hebben van de ouderwetse energie van rock'n roll. En aanvaardbaar luid spelen hoort daar bij. Bij een rockband zorgt een akoestische drum alleen al voor zo'n 100 db. De 3 bands en Club 9 zijn van mening dat stevige rock ook stevig moet zijn. Een geluidslimiet moet kunnen, zolang die geen afbreuk doet aan de concertbeleving.

Bovendien denken wij dat bands, geluidtechnici en organisatoren verstandig genoeg zijn om met de gezondheid van hun publiek rekening te houden. De overheid zou beter geld steken in het sensibiliseren van muzikanten en het jonge publiek.

Met borden in de zaal en de mogelijkheid om op elk concert oordopjes te kunnen aanschaffen. Een strenge geluidsnorm zal vooral de organisatoren van kleine concerten en festivals zal treffen. Die hebben niet de financiële draagkracht om uitgebalanceerde geluidsinstallaties aan te schaffen of dure aanpassingsmaatregelen aan hun concertruimte aan te brengen. De prijs van oordopjes daarentegen is verwaarloosbaar. Zeker als de overheid ze goedkoop beschikbaar stelt.

De drie stevige rockbands zijn verheugd dat Joke Schauvliege haar voorstel intrekt en nodigen haar uit voor een ultiem lokaal hardrock-festival. Ter ere van de terugkeer van haar gezond verstand organiseren zij samen met Club 9 het gratis 'Decirel-festival'. Het concert vindt plaats op zaterdag 4 juni in Koersel. De drie bands zullen haar via sociale netwerken en op andere manieren blijven bestoken tot ze overstag gaat om een potje te komen headbangen in Koersel. Het zou goed zijn dat de minister haar licht eens opsteekt op een lokaal festival en niet op een groot evenement dat geld genoeg heeft om aan haar regels te voldoen.

Als Joke Schauvliege komt, zal ze een inleiding in de geschiedenis van de rockmuziek krijgen. En als ze wil, leren we haar ook een vette gitaarriff spelen waarmee ze kan uitpakken op partij-fuiven. Om haar ervan te overtuigen om ook in 2012 haar plannen in het vriesvak te lakten zitten, wordt deze avond dus één groot eresaluut voor de minister.

'Free Decirel-festival ter ere van Joke Schauvliege' Club 9 Zaterdag 4 juni Civilian, Kytana, Hell City.

More bands to be confirmed!

Meer info: www.club9.beRoRo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER