Somers buigt voor protest: 'Lamottige' brug verdwijnt

De nieuwe voetgangersbrug aan de Vismarkt verdwijnt in het najaar. Dat heeft burgemeester Bart Somers vrijdag aangekondigd op een persconferentie.

svanhaezendonck

Tegen de Van Beethovenbrug, die er pas sinds een week ligt, rees onmiddellijk protest. Horeca-uitbaters en veel bezoekers vinden dat de constructie het mooie uitzicht op de Vismarkt en de historische bruggen helemaal naar de bliksem heeft geholpen. Op de sociale netwerksite facebook is ondertussen een groep opgestart tegen de brug, en waard Kris Kuijpers van café Den Akker is met een petitie begonnen.

Waterwegen en Zeekanaal heeft 450.000 euro geïnvesteerd in het project. Aanvankelijk verdedigde de burgemeester het ontwerp, maar begin deze week was hij in een interview met uw krant al wat genuanceerder. "Architecturaal is de brug geslaagd. Maar de zichtlijnen naar de Groot- en de Kraanbrug worden zwaar doorbroken", zei hij. Nu schuift Somers de Vrouwvliet aan het Tivolipark als alternatieve locatie naar voor.

De stad wil nu een wedstrijd uitschrijven voor een nieuw ontwerp. Daarbij wil Somers ook Vlaams bouwmeester Peter Swinnen betrekken, die enkele jaren geleden mee het brouwgebouw van Lamot heeft uitgetekend. In afwachting komt er opnieuw een tijdelijke brug.

SVH

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners