Protest tegen sociale flats zwelt aan

Meer en meer inwoners verzetten zich tegen de bouw van sociale appartementen aan de Sander de Vosstraat in Koningshooikt (Lier).Ze vrezen vooral voor wateroverlast.

Van Rompaey Chris

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH) heeft een bouwaanvraag ingediend voor de bouw van sociale woningen op het domein 't Wit Hof gelegen tussen de Sander de Vosstraat en de Haverlaan. Het gaat aan de voorzijde om een gebouw met vijf appartementen, en een tweede gebouw met 28 appartementen aan de achterzijde van het perceel. Dat tweede gebouw telt twee, maar op een bepaald gedeelte drie bouwlagen. Zo komt de kroonlijst op ongeveer negen meter hoog.

De buurtbewoners liggen van twee zaken vooral wakker: wateroverlast en hun privacy. "We bevinden ons hier in een overstromingsgebied. In 1998 is de hele wijk achter het 't Wit Hof als eens ondergestroomd, maar blijkbaar hebben jullie daaruit niets geleerd. Hoe kun je anders dit megaproject verklaren. En gaan jullie ook nog een ondergrondse partkeergarage bouwen", fulmineerde een van de buurtbewoners.

"Het perceel dat wij gekocht hebben, staat niet als een waterzieke grond genoteerd. Ons bouwproject heeft bovendien de watertoets doorstaan. Dat betekent dat wij hier mogen bouwen", reageerde LMH-directeur Marc Vanden Eynde. "Om de kans op wateroverlast te beperken voorzien we trouwens een groendak wat het regenwater ophoudt. Daarenboven gaan we de vijver uitbaggeren, zodat die een grotere buffercapaciteit krijgt."

De omwonenden vrezen ook voor een schending van hun privacy. "De bewoners van die appartementen gaan recht mijn keuken en badkamer kunnen inkijken", stelde een andere buurtbewoner. De LMH maakt zich sterk dat voldoende groen dit zal vermijden.

Chris VAN ROMPAEYMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio