Minister kondigt zware sancties aan na brand in Hoge Venen

De Waalse minister van Natuur en Bos, Benoît Lutgen (foto), heeft dinsdag zware sancties aangekondigd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor de brand die al meer dan duizend hectare bos vernield heeft in de Hoge Venen.

drombouts

Daarnaast zal ook de bewaking in het gebied worden opgevoerd, om nog meer branden te voorkomen.

Minister Lutgen heeft ondertussen opdracht gegeven om na te gaan hoeveel schade er aan de natuur werd aangericht. Momenteel moet er nog worden vastgesteld of het al dan niet om brandstichting gaat.

"Als het gaat om een daad van kwaadwilligheid of van onvoorzichtigheid, dan zal het Waalse Gewest zich burgerlijke partij stellen om een vergoeding van de schade te vragen", laat Lutgen weten.

Volgens de minister moeten er zware sancties volgen voor de verantwoordelijken, en zal er alles aan gedaan worden om de daders te vervolgen.

Ondertussen luidt het bij de brandweer dat ze beperkt zijn qua middelen in de strijd tegen de vlammen. Daardoor wordt er hulp ingeroepen van de federale politie en van de Civiele Bescherming.

Zo beschikt de federale politie, in tegenstelling tot de brandweer, wel over helikopters om water te vervoeren. Vanuit Duitsland worden er eveneens twee helikopters verwacht.

Momenteel bevinden er zich nog zo'n 170 manschappen ter plaatse. Op het hoogtepunt van de brand waren er dat zo'n 330.

Foto Photonews

MEER OVER Benoît Lutgen

Nu in het nieuws