Léonard: "Ik zou Vangheluwe het zwijgen opleggen"

Léonard: Ik zou Vangheluwe het zwijgen opleggen

Léonard: "Ik zou Vangheluwe het zwijgen opleggen"

Print
"Als het aan mij zou zijn om hem te straffen, zou ik hem opleggen nooit meer het woord te nemen en zijn verdere leven in isolement door te brengen." Dat heeft aartsbisschop Léonard maandag verklaard in 'Terzake', waar hij er onmiddellijk aan toevoegde dat het enkel aan Rome toekomt om een strafmaat te kiezen.

Léonard verklaarde in het interview dat hij afgelopen zomer al met de voormalige Brugse bisschop heeft gepraat in de abdij van Westvleteren en dat de inhoud van het interview op VT4 voor hem dus niet als een totale verrassing kwam.

Tweede neef

De aartsbisschop was er evenwel niet van op de hoogte dat Vangheluwe nog een tweede neef heeft misbruikt. "Ik was verwonderd dat hij daar over begon", aldus Léonard. "Waarom heeft hij dat niet onmiddellijk bekend?"

Volgens de aartsbisschop had Vangheluwe vorig jaar nog een veel nederigere houding. Hij vindt het bijgevolg volledig ongepast dat de voormalige bisschop nu "met ontspannen lichaamstaal, in een vakantiesfeer" over het misbruik praat.

Léonard verklaarde voorts dat er voor de zomer een beslissing moet komen over eventuele schadevergoedingen voor de slachtoffers van seksueel misbruik.

Foto Photonews

MEEST RECENT