PVDA biedt Erik De Bruyn kartel en verkiesbare plaats aan

De linkse partij PVDA stelt voor om in kartel te gaan met Eric De Bruyn. Die stapte zopas uit de sp.a en begint de nieuwe linkse partij Rood!. PVDA wil nu met de kartellijst PVDA-Rood naar de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2012 trekken.

ikerremans

De PVDA reageert verheugd op de beslissing van Eric De Bruyn om de sp.a te verlaten. "Deze breuk zit er al een tijd lang aan te komen", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Sp.a Rood heeft een hele tijd geprobeerd om de sp.a een andere koers te laten varen. Maar de sp.a heeft duidelijk gekozen."

Lees ook: Erik De Bruyn stapt uit "coma-partij' sp.a

'Zoetwatersocialisten'

"De kliek rond Gennez, Tobback en Van den Bossche heeft linkse stemmen binnen de sp.a, waaronder Eric De Bruyn, nooit een ernstige kans gegeven om meer te zijn dan een schaamlapje voor de achterban. Het siert Eric De Bruyn dat hij de eer aan zichzelf houdt, en zich niet laat verleiden om levenslang de rol van alibi-socialist te moeten spelen in een partij van zoetwatersocialisten."

PVDA wil nu gaan samenwerken met de nieuwe partij Rood!. "Ons aanbod om Eric De Bruyn een verkiesbare plaats aan te bieden op een kartellijst PVDA-Rood geldt nog steeds. Ik hoop echt dat de beweging van Eric De Bruyn daar op in gaat. Zo zouden we echt een rode wig kunnen drijven tussen het partijtje schaduwboksen dat burgemeester Janssens en Bart de Wever aan het uitvechten zijn ten koste van de stad", zegt Peter Mertens nog.

De Bruyn zelf zei al dat hij tegen 2014 een nieuwe, grote en linkse partij wil. "We praten met mensen van PVDA, Groen!, ABVV en anderen. De stem van de vakbond moet politiek aan bod komen", aldus De Bruyn.

Beeld Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER