Aparte polikliniek reduceert aantal sterfgevallen door hartaandoeningen

Als alle kennis over voorkamerfibrilleren, een veelvoorkomende hartstoornis, in een aparte polikliniek wordt samengebracht, verbetert de kwaliteit van de zorg en daalt het aantal sterfgevallen en opnames. Dat stelt het Universitair Medisch Centrum Maastricht vast in een evaluatie van de resultaten van de resultaten van de eigen polikliniek de afgelopen twee jaar.

ibroeksteeg

Slechts 1,1 procent van de patiënten overleed, terwijl bij een 'normale behandeling', dat percentage op vier procent lag. Minder patiënten hoefden ook van het poli in het ziekenhuis te worden opgenomen: slechts 13,5 procent tegen 19,1 procent onder de patiënten die buiten de poli werden behandeld.

Onderzoekers proberen het succes te verklaren door de integrale aanpak van de polikliniek: speciaal opgeleide verpleegkundigen begeleiden patiënten onder supervisie van een cardioloog. Via speciale computerprogramma's wordt gecontroleerd of de behandeling goed verloopt en of de internationale behandelrichtlijnen optimaal worden toegepast.

Voorkamerfibrilleren of atriumfibrileren is een veelvoorkomende hartritmestoornis: ongeveer 4,5 miljoen mensen in Europa lijden eraan. Op zich hoeft het niet gevaarlijk te zijn maar op lange termijn kan het ernstige gevolgen hebben, zoals trombose of beroerte.

Beeld: Photonews