Minder irrelevante informatie opnemen dringt vergeetachtigheid terug

Last van vergeetachtigheid en de dertig nog niet voorbij? Niets om je zorgen over te maken. Verstooidheid hoeft niet noodzakelijk aan een oud geheugen toegeschreven te worden: een teveel aan informatie kan ook de oorzaak zijn. Dat meldt de Quarterly Journal of Experimental Psychology op basis van een onderzoek van de Concordia University van Montreal.

Wetenschappers ontdekten dat een trager geheugen niet per se aan ouderdom te wijten valt. Verschillende experimenten toonden aan dat een teveel aan vaak irrelevante informatie in het hoofd het geheugen tegenwerkt.

Proefpersonen

De testen vergeleken de geheugens van jongere en oudere mensen met elkaar. De proefpersonen werd gevraagd verschillende zinnen te bekijken en uit te maken of die ergens op sloegen, terwijl ze tegelijkertijd het laatste woord van een zin moesten onthouden. De jongste groep, die een gemiddelde leeftijd van 23 had, behaalde over het algemeen een beter resultaat.

De oudere groep proefpersonen, met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar, kreeg verschillende plaatjes van dieren te zien, en die dieren dan later in een langere reeks, waarbij meer dieren waren toegevoegd, opnieuw proberen te herkennen. Het bleek dat dit bij de oudere mensen relatief veel tijd in beslag nam, omdat ze in hun geheugen telkens bij het vorige plaatje bleven steken. Het geheugen had dus moeite om die informatie kwijt te raken.

Irrelevante informatie

Op basis van de studie concludeert onderzoeker Mervin Blair dat het vasthouden aan irrelevante informatie voor geheugenproblemen zorgt. Voor de persoon in kwestie, die teveel (irrelevante) informatie tot zich neemt, zou het moeilijker zijn zich te concentreren op het hier en nu.

De onderzoekers adviseren vergeetachtige mensen -jong en oud- regelmatig ontspannende oefeningen te doen om het hoofd leeg te maken. Daarnaast zou het geheugen jong en fris blijven door het leren van een nieuwe taal of bijvoorbeeld een muziekinstrument.

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws