Mechelse cocaïnebende veroordeeld

De rechter in Mechelen heeft een elfkoppige drugsbende ­ allen mannen van 20 tot 46 jaar oud - schuldig bevonden aan het dealen van cocaïne op grote schaal in het Mechelse.

De Nijn Leo

Het kopstuk van de bende, een 39-jarige Marokkaan uit Mechelen, kreeg 4 jaar effectief en een geldboete van 27.500 euro. Zijn rechterhand, een 24-jarige Mechelaar, hoorde zich veroordeeld tot 30 maanden effectief en eenzelfde boete.

Alle andere kleinere pionnen kwamen er vanaf met celstraffen van 8 maanden voorwaardelijk tot 12 maanden effectief en boetes tot 5.500 euro, al dan niet met een deel met uitstel.

De drugsbende werd begin juni 2010 opgerold. Het werd als een van de grootste drugsbende ooit in Mechelen omschreven.  Via telefoontaps konden speurders de activiteiten van de bende ­ die eigenlijk twee families waren die samenwerkten - in kaart brengen. Ze hadden een modern management voor hun praktijken. Zo huurden ze verscheidene appartementen en garageboxen, ook wel safe-houses genoemd, om de drugs op te slaan en te verwerken.

  Ze leverden de drugs volgens het just in time-principe. A la minute zeg maar. Binnen de tien minuten na bestelling werd de cocaïne geleverd.

Volgens de procureur verhandelde de bende wekelijks zo¹n 2 à 3 kilo cocaïne die ze in Nederland kochten en in Mechelen vermengden met lamitol, waardoor de kwaliteit daalde maar de winst steeg. In totaal zouden ze tussen de 80.000 en 100.000 euro winst per week gemaakt hebben.

LEO DE NIJNMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio