Daarom zet je beter niet op Facebook dat je op vakantie bent

Mensen die hun vakantieplannen op internet zetten, lopen de kans om binnen 1 minuut in handen van dieven te vallen. Een Brits onderzoek toont aan dat het inbrekers niet langer nodig hebben om het adres van een loslippige vakantieganger te achterhalen.

ibroeksteeg

Een kort berichtje op Facebook of Twitter als, 'eindelijk naar Milaan' of 'net geland' is al voldoende voor dieven om de familienaam van de reiziger, de school van een kind of het werk van de ouders te traceren, waardoor via online gegevens het woonadres gemakkelijk achterhaald kan worden. De kans dat iemand thuis is, op het moment dat de dieven het betreffende adres achterhaald hebben, is minimaal.

De onderzoekers zochten op de sociale netwerksites Facebook en Foursquare naar berichtjes als 'ben aan het inpakken' en vonden in sommige gevallen alleen al op de achternaam en de woonplaats binnen de minuut het juiste adres. Slechts twee minuten duurde het om het adres van een vakantieganger op te sporen aan de hand van de naam van een school, die al eerder geplaatst werd door de vakantieganger.

Drieduizend Britten werkten aan het onderzoek mee en 44 procent van hen bleken vrienden of volgers op Facebook of Twitter te hebben die ze nooit hadden ontmoet. Ongeveer de helft van de kinderen van 15 jaar was al in het bezit van een smartphone en juist zij berichtten het meeste over hun vakantieplannen: 51 procent liet een berichtje achter. 37 procent van de ondervraagden bleek bovendien hun privacygegevens niet goed te hebben afgeschermd, waardoor dieven ongelimiteerd hun profielen konden inkijken.

Beeld: Photonews