Amnesty: "Nieuwe Hongaarse grondwet schendt mensenrechten"

De nieuwe, ultraconservatieve Hongaarse grondwet staak haaks op de internationale en Europese mensenrechtenstandaarden. Dat stelt vrijdag Amnesty International in een communiqué. De mensenrechtenorganisatie laakt met name het abortusstandpunt, het (verbod op het) homohuwelijk en de levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating.

"Bijzonder problematisch" zijn volgens Amnesty diverse passages en weglatingen in de maandag door het Hongaarse parlement met grote meerderheid goedgekeurde tekst: de bescherming van het leven vanaf de conceptie, de definitie van het huwelijk als een vereniging van man en vrouw en het gebrek aan bescherming tegen discriminatie op basis van de seksuele voorkeur.

Constitutie

Amnesty vreest dat de constitutie leidt tot wetten die abortus en het homohuwelijk verbieden. De mensenrechtenorganisatie roep de Hongaarse president Pal Schmitt op, de grondwet niet te ondertekenen. Het uitwerken van een nieuwe grondwet met ultraconservatieve strekking is het werk van premier Viktor Orban (foto), wiens partij in het parlement een absolute meerderheid wist te veroveren. Schmitt wordt geacht maandag zijn handtekening onder de tekst te zetten. De nieuwe grondwet wordt dan op 1 januari 2012 van kracht.

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws