Japan maakt tientallen miljarden vrij voor wederopbouw

Japan heeft een noodbudget van 4.020 miljard yen (zo'n 33,4 miljard euro) goedgekeurd om de wederopbouw na de aardbeving en tsunami in het noordoosten van het land te financieren. Maar het geld, dat al het drievoudige bedraagt van de ramp in de stad Kobe, zal waarschijnlijk nog niet volstaan.

ibroeksteeg

Het kabinet van minister-president Naoto Kan keurde vrijdag de begroting goed. Het parlement moet wel nog het licht op groen zetten. Het geld zal onder meer dienen voor het opruimen van de schade, het herstellen van straten, havens en elektriciteitsinstallaties en het bouwen van tijdelijke huisvesting. Gezinnen van wie de kostwinner is overleden door de ramp, krijgen een schadevergoeding.

Staatsfinanciën

Om de al zwaar getroffen staatsfinanciën niet nog zwaarder te belasten, worden bepaalde uitgaven geschrapt. Zo gaat de geplande verhoging van het kindergeld en pensioenuitgaven niet door en wordt er gesnoeid in de buitenlandse budgetten. Sommige politici verwachten dat het bedrag voor de wederopbouw nog verder zal oplopen. Er circuleert het cijfer van 10.000 miljard yen.

Japan heeft van alle industrielanden de hoogste staatsschuld. Die is opgelopen tot zo'n 200 procent van het bruto binnenlands product. "We gaan geen nieuwe overheidsobligaties uitgeven", verklaarde de Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda. De aardbeving annex tsunami werd eerder al omschreven als de grootste ramp sinds de tweede wereldoorlog voor Japan.

Bron: Photonews

MEER OVER Japan