Zes inzittenden ontsnappen aan ramp nadat speedboot ontploft

Zes jongeren uit Schilde zijn donderdagmiddag het kanaal ingedoken nadat de motor van hun speedboot was ontploft. Als bij wonder raakte niemand gewond. De nieuwe boot brandde uit.

jrosquin

Een mooie zomerdag aan het water in de jachthaven van Fevaca, in Klein-Willebroek. Zes twintigers, drie meisjes en drie jongens uit Schilde, stappen rond 12.30u in hun Amerikaanse speedboot om er enkele uurtjes waterpret mee te beleven. De speedboot van Amerikaanse makelij raast de jachthaven uit om een paar honderd meter verder het zeekanaal Brussel-Schelde op te varen.

Harde knal

Aan het bedrijf Van Ganzenwinkel gaat het evenwel mis. “Plots hoorden we een harde knal en zagen we vlammen. De motor was ontploft. Mijn vrienden zijn meteen het water ingedoken”, vertelt een van de vrienden die de speedboot bestuurde. “Naar de oorzaak is het nog gissen.”

Hopeloos

Getuigen zagen dat de jongeman nog even aan boord bleef. Toen hij besefte dat de situatie hopeloos was, dook hij hen achterna.

Nico Bertels van Bernico International, die in de jachthaven een botenbedrijf uitbaat, had het ongeval een beetje zien aankomen. “Mijn dochter had de jongeren vanuit het raam zien vertrekken en had meteen in de gaten dat de motor sputterde. Daarop is iemand van de bootbezitters de jongeren achterna gegaan. Die heeft ze allemaal veilig en wel aan boord kunnen trekken”, vertelt Bertels.

De brandweer van Puurs en Willebroek waren snel ter plaatse. De brandende polyesterboot werd naar de jachthaven Fevaca getrokken. “We hebben hem vol schuim gespoten, want polyester is anders moeilijk te blussen”, klinkt het bij de brandweer van Willebroek. De brandweer liet de boot in de jachthaven volledig uitbranden.

Wonder

“Een dergelijke boot kost al gauw 100.000 euro, maar dat weegt niet op tegen het drama dat hier had kunnen gebeuren”, zegt meervoudig wereldkampioen waterski Nico Bertels. “Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt. De boot was voor het vertrek volgetankt met zo’n 300 liter benzine. De gevolgen konden catastrofaal zijn”, stelt Bertels.

LEO DE NIJNMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio