Oude filmpjes op het internet

Wie op zoek is naar authentieke filmpjes van evenementen uit de zuidregio kan voortaan grasduinen op de website van Azura. Deze intergemeentelijke vereniging lanceert de eerste oneline filmdatabank in Vlaanderen over regionaal erfgoed.

Azura staat voor Antwerpse Zuidrand en is een samenwerkingsverband tussen de zeven gemeenten Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. "Dankzij Azura kunnen de inwoners van de regio kennismaken met hun eigen, gemeenschappelijke verleden. Feesttradities, jaarmarkten, processies, eerstesteenleggingen, verdwenen huizen en trage wegen, verdwenen ambachten, het is destijds allemaal op film vastgelegd en nu ontsloten voor het publiek", zegt Koen T'Sijen, voorzitter van Azura. "In de gemeentelijke archieven bleken heel wat oude filmrollen opgeslagen. Films die soms al veertig jaar de kast niet meer waren uitgekomen. Eén filmrol bleef zelfs 75 jaar lang onaangeroerd. Dat materiaal wordt nu voor iedereen toegankelijk."

De filmbank van Azura is bovendien interactief. Je kunt als bezoeker op de website filmfragmenten toelichten of van persoonlijke commentaar voorzien. "Vroeger moesten we het stellen met een plaatselijke fototentoonstelling. Nu staan onze beelden open voor de gehele wereld en mogen we ook commentaren verwachten van mensen die al lang zijn uitgeweken naar pakweg Australië of Zuid-Amerika", maakt René Beyst van de Heemkundige Kring van Aartselaar zich sterk.

Info: www.filmbankazura.be

LUDWIG VAN GELDER
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio