Gat in de ozonlaag heeft rol in klimaatwijzigingen

Gat in de ozonlaag heeft rol in klimaatwijzigingen

Gat in de ozonlaag heeft rol in klimaatwijzigingen

Print
Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool speelt een belangrijke rol in klimaatwijzigingen. Dat blijkt uit een studie in het vakblad Science. Voor het eerst worden de twee fenomenen met elkaar verbonden.

Tijdens elke Antarctische lente vormt zich boven de zuidelijke pool een gat in de ozonlaag. Dit lijkt sinds een halve eeuw een belangrijke rol te spelen in de atmosferische stromingen in het zuidelijk halfrond. Die stromingen beïnvloeden de neerslag aan de evenaar en veroorzaken zo klimaatwijzigingen.

"Het is werkelijk verbazingwekkend dat het gat in de ozonlaag zo hoog in de atmosfeer boven Antarctica zo'n consequenties kan hebben voor neerslag, tot in de tropen", aldus Sarah Kang van de Universiteit van Columbia.

De ozonlaag beschermt ons tegen de ultraviolette straling van de zon. Die is kankerverwekkend en verzwakt het immuniteitssysteem.

"Deze ontdekking kan de strategie van de strijd tegen de opwarming van onze planeet echt op zijn kop zetten... want het gat in de ozonlaag is een belangrijke factor in het klimaatsysteem van de planeet", zegt Lorenzo Polvani van dezelfde universiteit, die ook de studie heeft geleid.

Foto Photonews

.

Nu in het nieuws