Milquet: "Het is nu wel echt tijd voor de laatste fase"

Joëlle Milquet, voorzitter van cdH, zegt dat de tijd is aangebroken om met de definitieve onderhandelingen over de staatshervorming te beginnen. De uittredende vicepremier rekent op N-VA. Bart De Wever en co moeten nu eindelijk maar eens kleur bekennen, zegt ze.

kscherpenberg

"We staan verder dan een jaar geleden. We kunnen zeggen dat we nog nooit zo diep vast zaten in de politieke impasse. Maar men moet ook erkennen dat we nog nooit zo ver gegaan zijn in het uittekenen van een staatshervorming", analyseert Milquet in La Libre Belgique.

'Madame Non' benadrukt dat wanneer een voorstel, dat om een bepaalde reden niet goed genoeg is voor een Vlaamse partij, "dat nog niet wil zeggen dat ook de andere partijen niet tevreden zijn."

"Het is een erg belangrijk voorstel. De N-VA zegt zelf dat de partij in 2007 in de lucht zou zijn gesprongen van vreugde indien het voorstel toen op tafel had gelegen", gaat ze verder.

Beke

Milquet vindt het nu hoog tijd dat elke partij zijn verantwoordelijkheid opneemt. "We moeten vragen wie bereid is aan de definitieve onderhandelingen deel te nemen. Want het is tijd voor de laatste fase."

De minister wil niet opnieuw een overgangsfase als Wouter Beke van zijn taak als koninklijk onderhandelaar wordt verlost.

De cdH-voorzitter wil de N-VA er nog het liefst bij. Maar als die partij zou besluiten om toch niet verder te onderhandelen, zou het wel anderen "moeten laten verderwerken en afsluiten".

MEER OVER Joëlle Milquet