Libië: Twee Amerikaanse drones ter beschikking NAVO

Het Amerikaanse leger zet voortaan twee drones boven Libië in. Dat zijn onbemande vliegtuigjes, die van op afstand worden bediend. Ze zijn ook bewapend. Eerder werden al drones ingezet in het noorden van Pakistan om gericht taliban en Al Qaeda-leden te elimineren.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates bevestigde dat president Barack Obama het gebruik van de toestellen heeft goedgekeurd. Ze staan nu ter beschikking van de NAVO, de alliantie die de militaire ingreep in Libië coördineert.

Washington heeft voorlopig nog geen grondtroepen naar het Noord-Afrikaanse land gestuurd. Gates noemt de drones dan ook maar een "bescheiden bijdrage" aan de inspanningen van de "internationale coalitie".

In de stad Misurata wordt nog steeds hevig gevochten. Troepen van Kadhafi proberen de stad te heroveren. Donderdag sneuvelden er zeker zeven mensen. Moussa Ibrahim, een woordvoerder van de regering, zegt dat de hel zal losbarsten als buitenlandse soldaten Misurata binnen zouden dringen. "We zullen het tien keer erger maken dan Irak", klonk het.

Nu in het nieuws