Van Beethovenbrug lokt verdeelde reacties uit

De nieuwe voetgangersbrug tussen Haverwerf en Vismarkt ligt sinds gisteren op haar plaats over de Binnendijle. “Niet iedereen zal de brug even mooi vinden”, meent burgemeester Bart Somers. Dat bleek al meteen uit de eerste reacties.

drombouts

De brug van 30 ton en 22 meter werd donderdagochtend met hulp van kranen op de oevers gedropt. Ingenieur Wim Dauwe van nv Waterwegen en Zeekanaal was na afloop tevreden over het vlotte verloop.

“We hadden de stalen brug woensdagavond al ter plaatse gebracht. De komende dagen worden nog bijkomende trillingtesten op het brugdek uitgevoerd. Het is een speciaal ontwerp dat eigenlijk perfect past in dit historisch stadsgedeelte.”

Vanaf nu wordt de brug volledig afgewerkt. Zo komt er nog een glazen borstwering rond en ook de bestrating rond de brug, die was opgebroken, wordt heraangelegd. De brug heeft een hellingsgraad die 1% hoger ligt dan wat normaal voor rolstoelgebruikers van toepassing is. Maar de wegen rond de brug zijn veel steiler dan het nieuwe brugdek.

“Daarom zal de stad Mechelen ook de Kraanbrug toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers. Maar zonder deze hellingsgraad zouden er geen bootjes meer onder de brug kunnen varen. Deze helling was een must om het waterverkeer in stand te houden”, zegt Wim Dauwe. De nieuwe brug is ook het sluitstuk van de opwaardering van de Lamotsite.

Vanaf half mei kan de Mechelaar de oversteek maken. De Van Beethovenbrug is volgens burgemeester Bart Somers (Open Vld) een brug die voor de ene wel, voor de andere niet, mooi zal ogen. “Het is een vooruitstrevend concept voor een moderne brug die veel wandelcomfort biedt.”

Op de terrasjes en het internet barstten gisteren al meteen discussies over het ontwerp los. Het enthousiasme van de Mechelaars blijkt alvast niet erg groot. Zo hebben velen het over een “muur die de open ruimte verpest”.

LDN

Foto Patrick HattoriMEER OVER Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio