Marokkaanse gevangenen nu ook gedwongen terugsturen

Marokkaanse gevangenen kunnen vanaf 1 mei gedwongen naar hun vaderland worden teruggestuurd. Het Noord-Afrikaanse land heeft daar het licht eindelijk voor op groen gezet. Ondertussen denkt minister van Justitie Stefaan De Clerck eraan om de gedetineerden ook in voorhechtenis naar Marokko te sturen.

kscherpenberg

België moest welgeteld vier jaar geduld uitoefenen vooraleer het Marokkaanse parlement het verdrag besloot de ratificeren.

"Ongeveer tien dagen geleden heb ik het goede nieuws gekregen dat de Marokkaanse autoriteiten het protocol hebben goedgekeurd. Daarmee is aan alle voorwaarden voldaan om Marokkaanse gevangenen te kunnen terugsturen", aldus Stefaan De Clerck (CD&V) in de Corelio-kranten. "Dit is een belangrijke doorbraak."

In 1997 sloten Marokko en België al eens een deal over Marokkaanse gevangenen. Zij konden worden teruggestuurd, maar enkel als de gedetineerde dat zelf zag zitten.

Dat gebeurde zelden. In die veertien jaar zou slechts een tiental Marokkaanse gevangenen een verzoek hebben ingediend om hun celstraf in hun vaderland te mogen uitzitten.

Voorhechtenis

Stefaan De Clerck denkt al aan een uitbreiding van het akkoord. "De vraag is of al wie een strafrechtelijk feit pleegt hier moet blijven tot zijn proces begint", zei hij vrijdag in De Ochtend.

Zelfs met de mogelijkheid tot gedwongen terugkeer zullen concreet slechts "enkele tientallen" van de 1.100 Marokkanen in de Belgische gevangenissen op korte termijn overgebracht kunnen worden, waarschuwde minister De Clerck.

Onder meer mensen met dubbele nationaliteit, getrouwd met een Belg of in voorlopige hechtenis kunnen niet tot terugkeer gedwongen worden.

Voor die laatste groep wil De Clerck nu kijken "of er geen momentum is om zij die illegaal in het land zijn ook versneld terug te brengen, nog tijdens hun voorlopige hechtenis".

Comfort

Voor zware feiten blijven de verdachten best in België, maar "in veel kleine dossiers stelt zich de vraag waar we het meeste belang bij hebben". "Als ze één of twee keer in voorhechtenis komen, kunnen we ze misschien meteen uitwijzen", aldus de CD&V'er.

Van de berichten over erbarmelijke toestanden in de Marokkaanse gevangenissen ligt De Clerck niet meteen wakker. Het gebrek aan Belgische cellen zet het comfort immers ook in ons land op de helling, argumenteerde hij.

De minister aast ook op een akkoord met Turkije.

MEER OVER Marokko