Renée Van Tricht wil meer orgaandonors en voert actie "Heist doneert"

Renée Van Tricht's zoon Kurt ontving toen hij twee was een lever van een Spaans jongetje. Dat is ondertussen 25 jaar geleden. Renée voelt het als haar missie om de burgers te overtuigen om zich als donor te laten registreren op het gemeentehuis. Zij kreeg daarvoor de volledige steun van N-VA Heist, langs wie de actie loopt en die een werkgroep rond deze thematiek hebben opgericht.

anthonissen pierre

"Weet je dat in Heist op het gemeentehuis amper 191 mensen zich als donor hebben opgegeven terwijl 415 anderen verzet aantekenden wiens organen niet mogen gebruik na overlijden. Die cijfers kunnen veel beter. In België zijn er 113.000 toestemming en 189.190 die verzet aantekenden".

"De burger moet bewust gemaakt van de problematiek en de drempel naar het gemeentehuis moet verlaagd. Als eerste bewustmakingsactie wordt bij het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart en/of rijbewijs een informatiefolder aangeboden en een registratieformulier. De Heistenaar kan zich dan bezinnen om bij het afhalen van het pastoor zich te laten registeren op het gemeentehuis".

"In België wordt, na het overlijden, iedereen die geen uitdrukkelijk verzet heeft aangetekend, als donor beschouwd. Voor kinderen beslissen de ouders en tussen 12 en 16 jaar moeten de ouders toestemming geven. Het kan best dan een ontvanger van een orgaan zelf donor wordt.

De oudste donor is 78, de jongste 6 maanden. Bij donatie wordt eerste in België gekeken naar mogelijke ontvangers", meent zoon Kurt (27), die 25 jaar terug een levertransplantatie onderging.

FOTO: Renée en zoon Kurt, initiatiefnemers en gewonnen voor de actie "Heist doneert".

pierre anthonissenMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio