Nooit zoveel pollen in de lucht

Wie last heeft van hooikoorts, kan zich de komende maanden beter binnenshuis verschansen. Volgens de Genkse allergiespecialist Marc Piessens was de hoeveelheid stuifmeel in de lucht nog nooit zo hoog. "Dit is een absoluut record."

jlenaerts

Sinds de start van het boomstuifmeelseizoen begin februari, hebben mensen met een allergie voor pollen van grassen en bomen weer last van hun jaarlijkse kwelling: waterige ogen, een lopende neus, niesbuien... Maar dit jaar lijkt het erger dan anders.

"Er zit momenteel een recordhoeveelheid stuifmeel in de lucht", zegt de Genkse allergoloog Marc Piessens. "Dat valt onder meer te verklaren door het warme weer en de droge lucht."

Tranende ogen en een lopende neus zijn de klassieke symptomen van een stuifmeelallergie. "Maar we zien ook steeds vaker mensen die last hebben van hoestbuien en kortademigheid", aldus Piessens.

Een remedie tegen hooikoorts is er voorlopig nog niet. "Het beste wat je kan doen, is binnenshuis blijven. Maar dat is bij zulk mooi weer natuurlijk niet zo evident."

Therapieën

Er zijn ook verschillende medicijnen die soelaas kunnen bieden. “Belangrijk om weten is wel dat die medicijnen de allergische reactie alleen verminderen, genezen kan je er niet van. Ook niet iedereen is gebaat met medicatie. Mensen die erg veel last hebben van hooikoorts moeten vaak hun toevlucht zoeken tot een combinatie van tabletten, neussprays, oogdruppels en medicatie tegen hoestbuien en kortademigheid.”

Een andere mogelijke allergiebestrijder is hyposensibilisatie. Deze therapie, die de patiënt door veelvuldige blootstelling ongevoelig maakt voor de stoffen waarvoor hij allergisch is, bestaat sinds 1911. “Hyposensibilisatie wordt wereldwijd toegepast”, aldus Piessens. “Ze helpt vooral bij kinderen. Alle kleine beetjes helpen, maar een tovermiddel is er niet.”

SaVa

Wie meer wil weten over de concentratie van stuifmeel kan terecht op de website van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid: www.airallergy.be

Beeld: Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER