Sint-Niklase politie kritisch voor VIP-behandeling hangjongeren

De politie in Sint-Niklaas, die te kampen heeft met hangjongeren op het recreatiedomein De Ster, heeft weinig begrip voor de aanpak van de politie in de Westhoek. Die laatste start in de zomervakantie met een VIP-behandeling voor jongeren die overlast veroorzaken, waarbij VIP staat voor 'Very Irritating Police' of 'Erg Vervelende Politie'.

jrosquin

Het recreatiedomein De Ster is een sterkhouder van het lokale toerisme, maar wordt al een tiental jaar overspoeld door hangjongeren, voornamelijk uit Antwerpen. In 2003 liep de situatie uit de hand en kwam het tot een steekpartij met drie gewonden.

Repressie korte tijd nuttig

"Toen hebben we een korte periode zeer repressief opgetreden", zegt Danny Piessens, diensthoofd operaties bij de Sint-Niklase politie. "Net zoals de kustpolitie nu van plan is, vroegen we van alle verdachte jongeren onmiddellijk de identiteitskaart."

Een dergelijke aanpak is volgens Piessens nuttig, maar enkel als de tijdspanne zeer beperkt is. "De zogenaamde Very Irritating Police zal enkel extra irritatie bij de jongeren opwekken", zegt de Sint-Niklazenaar. "Hier is niet goed over nagedacht."

Preventie sinds 2004

Op De Ster wordt sinds 2004 zo veel mogelijk preventief gewerkt. De politie is er altijd zichtbaar, maar benadert niet elke jongere.

"Als er problemen ontstaan, deinzen we er niet voor terug om in discussie te treden met de jongeren", aldus Piessens. "We laten hen hun gedacht zeggen en meestal zien ze dan in dat ook de andere toeristen zich willen amuseren zonder overlast." Sinds 2003 zijn er geen grote incidenten meer geweest op De Ster.

Lees ook: VIP-behandeling voor hangjongeren aan de kust

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio