"De Wever is een demagoog die we te slaafs volgen"

"Bart De Wever is een demagoog die we te slaafs gevolgd hebben. Laat de N-VA vallen, liever nu dan laat". Dat zegt oud-premier Mark Eyskens (CD&V) in enkele kranteninterviews.

ghouben

"Bart De Wever is een einzelgänger en als flamingant een demagoog. De manier waarop hij nu al tien maanden altijd weer nieuwe eisen op tafel gooit: dat kan toch niet? ... CD&V moet de moed hebben om N-VA met de vinger te wijzen voor de mislukking van de voorbije tien maanden. Het is de schuld van De Wever", aldus Eyskens in een krant van De Persgroep.

Volgens Eyskens is het geen goede zaak als de N-VA als grootste partij van België geen deel uitmaakt van de coalitie, maar kan het nu niet anders. De staatshervorming moet volgens Eyskens toevertrouwd worden aan het parlement. Eyskens is de eerste CD&V'er die openlijk zegt dat er beter een regering komt zonder N-VA dan de huidige impasse.

CD&V rekent nochtans op N-VA om bij de komende lokale verkiezingen met plaatselijke kartels tussen beide partijen een groot aantal burgemeesterssjerpen binnen te halen. "Maar u weet dat ik altijd tegen een nationaal kartel van CD&V en N-VA geweest. Een Vreselijke vergissing was dat". Op de vraag of hij representatief is voor hoe de CD&V daarover denkt zegt Eyskens: "Voor hoe mijn partij er naar buiten uit over spreekt: neen, men houdt zich voorlopig nog op de vlakte. Maar de geesten zijn aan het keren."

Vastgoed

Jobs in de regio