Politiek inzake zonnepanelen gaat op de schop

"We hebben iedereen in de richting van zonnepanelen geduwd, maar dat is niet de juiste keuze", aldus Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche. Ze wil het hele beleid hertekenen, niet alleen de subsidies. De kostprijs voor de overheid en voor de gezinnen die de subsidies nu moeten ophoesten, is volgens Van den Bossche "niet verantwoord".

ghouben

Inzake hernieuwbare energie is zonne-energie momenteel het duurst van allemaal. De politiek van de voorbije jaren - en dus van Van den Bossches voorgangers - gaat als het van haar afhangt op de schop. "Je huis isoleren blijft nog altijd de belangrijkste investering. En als je dan toch zonnepanelen legt, gebruik je ze beter om water te verwarmen dan om stroom op te wekken. Maar de overheid heeft iedereen massaal naar de minder rendabele opties geduwd", aldus Van de Bossche in een krant van de Corelio-groep.

Vooral de kostprijs van grote parken met zonnepanelen bij bedrijven is volgens de minister niet te verantwoorden. voor bedrijven zijn windmolens een veel beter alternatief.

De doorrekening van de subsidiekosten door netbeheerder Eandis is volgens de minister niet aanvaardbaar. Eandis verhoogt de prijzen in de ene regio veel meer dan in de andere en verrekent het verschil pas over een jaar. "Wie de gegevens heeft om een prijsverhoging te berekenen, heeft ook de gegevens om die fair te verdelen", redeneert de minister.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum van Groen! beweert dat Eandis minstens 15 procent teveel aanrekent dan door de kostprijs van groenestroomcertificaten te verantwoorden is.

MEER OVER Freya Van den Bossche