Germinal Beerschot dumpt 100 jeugdspelers

Germinal Beerschot dumpt 100 jeugdspelers

Germinal Beerschot dumpt 100 jeugdspelers

Print
Germinal Beerschot stopt volgend seizoen met de provinciale jeugdploegen boven de elf jaar. Dat betekent dat ruim honderd spelers een andere ploeg moeten zoeken.

Dat werd gisteravond in het jeugdcomplex van de Kielse club op de Wilrijkse Pleinen bekendgemaakt aan de spelertjes en hun ouders. Vanaf volgend seizoen werkt de jeugdopleiding van Germinal Beerschot nog met spelers jonger dan elf jaar, de zogenaamde Duiveltjes, en met jeugdploegen in de nationale reeksen.

Dat zijn doorgaans de meer getalenteerde spelers bij een club. Hiermee volgt Germinal Beerschot een beleid dat al bij meer voetbalclubs uit de eerste en tweede klasse wordt toegepast.

Wilrijk en Berchem

Volgens de club is het de bedoeling om de jeugdopleiding van de club anders en efficiënter te beheren. De spelers die vanaf volgend seizoen niet meer welkom zijn op het Kiel, mogen dus uitkijken naar een andere club. Behalve KFCO Wilrijk en Berchem Sport zou ook nog een derde club uit het Antwerpse bereid zijn om de spelers, of althans een deel ervan, over te nemen. Die club zou eveneens in een lagere klasse spelen.

Of de spelertjes van Germinal Beerschot begeleid worden in hun zoektocht naar een nieuwe club, is niet duidelijk. Of de trainersstaf voor de jeugdploegen blijft behouden of wordt afgebouwd evenmin.

Jammer en onverstandig

Burgemeester Patrick Janssens (sp.a), die samen met Ludo Van Campenhout ook sportschepen is, betreurt de beslissing van Germinal Beerschot. “Ik vind dit heel jammer en onverstandig. Beerschot heeft een traditie als het gaat om jeugdwerking. De club heeft ook altijd een sociale rol gespeeld voor de jongeren in de wijk. Het is spijtig dat die traditie nu dreigt te verdwijnen met het afvoeren van een aantal jeugdploegen.”

Wat deze beslissing betekent voor de samenwerking tussen Germinal Beerschot en de stad Antwerpen is niet duidelijk. Club en stad hebben immers een aantal concessieovereenkomsten afgesloten. En een voorwaarde daarin is dat Germinal Beerschot een minimumaantal jeugdspelers heeft. Janssens wil na de paasvakantie rond de tafel gaan zitten met de club.

Patrick Van de Perre

MEER VOETBALNIEUWS