Bisschop Harpigny: "Hier spreekt een man die ziek is"

Guy Harpigny, de bisschop van Doornik, is compleet verbijsterd door het tv-interview van ex-bisschop Roger Vangheluwe. "Vangheluwe doet alsof er het voorbije jaar niks is gebeurd."

ikerremans

Harpigny, die binnen de bisschoppenconferentie langs Franstalige kant de referent is voor het seksueel misbruik in de Kerk, is enorm ontgoocheld door de woorden van Vangheluwe.

Bisschop Harpigny moest donderdagavond het hele interview nog zien. "Ik heb alleen gezien wat Terzake daarover bracht. Maar ik ben zeer ontgoocheld. Alsof alles wat gebeurd is, niks betekende. En dat voor iemand die twaalf maanden de tijd heeft gehad om daarover na te denken. (...) Het is zeer triestig. Hier spreekt een man die ziek is, ofwel is dit een normale reactie van een pedofiel. Ik begrijp het niet."

"Ik denk dat iedereen het erover eens is dat de Kerk het voorbije jaar enorm is geëvolueerd. We hebben heel veel over de slachtoffers gesproken. Er is de parlementaire onderzoekscommissie geweest, er wordt over schadevergoedingen gesproken,... Maar van dat alles heb ik in dit interview niks gezien."

MEER OVER Guy Harpigny