Restauratie van de Shop op het Eilandje stap dichterbij

Restauratie van de Shop op het Eilandje stap dichterbij

Restauratie van de Shop op het Eilandje stap dichterbij

Print
Antwerpen - Over enkele jaren begint de Shop aan de Rijnkaai een tweede leven als cultuur- en evenementenruimte. Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) trok deze week alvast ruim 600.000 euro uit voor de restauratie.

Vlaams minister Geert Bourgeois keurde deze week een subsidie goed van 630.000 euro voor de buitenrestauratie van het aanwervingslokaal de Shop aan de Rijnkaai.

Het voormalige aanwervingslokaal voor scheepsherstellers is sinds 2001 beschermd als monument. Het gebouw, dat opvalt door zijn grote glazen gevel, dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. De scheepsherstellers kwamen er destijds ‘shoppen’ voor een baan, wat meteen de naam verklaart.

Horeca en cultuur

Enkele jaren geleden besloot het stadsbestuur om het gebouw te restaureren en een nieuwe functie te geven. Er komen een feestzaal, een dancing, een lounge en een restaurant. Het project zal ongeveer vier miljoen euro kosten. De zalen zullen uitgebaat worden door een privépartner.

Tegelijkertijd wordt er tussen de Shop en de Schelde een nieuw plein aangelegd. Dit Limaplein moet een nieuwe ontmoetings- en recreatieruimte worden voor de toekomstige bewoners van dat deel van het Eilandje.

In de toekomst zal er ook een tram langs de Shop rijden en momenteel wordt nog gewerkt aan de restauratie van het sluizencomplex aan het Kattendijkdok. In een eerste fase wordt de buitenkant van de Shop aangepakt. Later volgen het interieur en het eveneens beschermde aluminium schrijnwerk. De Shop moet in 2014 de deuren openen.

Patrick Van de Perre

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio