1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Pedopriester verschijnt voor rechter

Bart Aben (45), de vroegere pastoor van Overpelt en Bocholt die twee minderjarigen seksueel heeft misbruikt, moet zich op dit ogenblik verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Tongeren voor seksueel misbruik van een licht mentaal gehandicapte jongen en een meisje. Het openbaar ministerie vordert vijf jaar cel, de maximumstraf voor zulke feiten.

fvranckx

Aben vergreep zich aan de twee minderjarigen tussen 1993 en 2007, toen hij pastoor in Bocholt was. Hij werd op 25 november 2009 opgepakt nadat hij bisschop Patrick Hoogmartens via een vertrouwenspersoon op de hoogte had gebracht dat er mogelijk klachten tegen hem zouden zijn in een zedenzaak.

De priester bekende al gauw dat hij zich had vergrepen aan de jongen en aan een meisje van zo'n 8 à 9 jaar oud. Bij het meisje zou het misbruik jaren hebben geduurd. Beide slachtoffers woonden in de buurt van de priester en hebben al die jaren gezwegen, tot er eind 2009 een klacht tegen Aben werd ingediend.

Intussen zou de pastoor wel al een schadevergoeding aan zijn slachtoffers hebben betaald.

KSJ

Bart Aben is afkomstig van Genk en was jarenlang parochiepriester in Bocholt-Centrum, waar hij via de katholieke jongerenbeweging en de lokale KSJ veel contact met minderjarigen had. Na de gokaffaire in de kerkfabriek van Bocholt-Centrum werd hij naar Overpelt overgeplaatst.

Onmiddellijk na zijn arrestatie in november 2010 werd Aben in de Hasseltse gevangenis opgesloten, waar hij door andere gedetineerden in elkaar zou zijn getimmerd. Op 14 februari 2010 besloot de Tongerse onderzoeksrechter om hem vrij te laten. Wel moest Aben zich in een psychiatrische instelling laten opnemen, waar hij enkele maanden verbleef.

Schorsing

Daarna vond de pastoor een onderkomen in de abdij van Averbode, waar hij vandaag vermoedelijk nog verblijft. Het bisdom van Hasselt heeft de Bocholtse pastoor in 2009 preventief geschorst. Via een persmededeling laat het bisdom weten dat het die schorsing handhaaft. Na de uitspraak van de rechter kan het bisdom besluiten om Aben al dan niet definitief te schorsen.

"Het bisdom wenst nogmaals uitdrukkelijk zijn diep medeleven te betuigen met de slachtoffers. Het bisdom onderschrijft voluit dat iedere mens, ieder kind recht heeft op fysieke, psychische, seksuele en spirituele integriteit. Seksueel misbruik schendt deze integriteit op al die gebieden en vormt daardoor een zware inbreuk op de waardigheid van de mens", luidt de tekst.

"Vanaf het begin heeft de priester zijn volle medewerking verleend aan het gerechtelijk onderzoek. Er zijn geen tegenstrijdigheden terug te vinden in het strafdossier.

Hij erkent de feiten die in het strafdossier beschreven staan. Hij beseft duidelijk verkeerd gehandeld te hebben en wil de consequentie van zijn daden op zich nemen. Hij is zich ervan bewust dat vooral aan de twee slachtoffers moet gedacht worden en wil hen tegemoetkomen in vergoeding van geleden schade en leed", aldus het bisdom.

De advocaten van de slachtoffers kunnen zich wel vinden in de gevorderde strafmaat. "Dit is de maximumstraf voor dergelijke feiten", reageert meester Jos Lenaerts, raadsman van één van de burgerlijke partijen. "Wijkunnen ons daarom verzoenen met deze vordering. Over de feiten zelf kan ik niet uitweiden, maar ik kan wel zeggen dat ze buitengewoon ernstig zijn."

Op basis van het verslag van een deskundige zal later de schadevergoeding voor de slachtoffers worden bepaald.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio