La Esterella (91) overleden

Zangeres La Esterella (91) is maandagavond in een Antwerps ziekenhuis overleden, zo werd vernomen van het rusthuis waar ze verbleef.

jrosquin

De Vlaamse muziekwereld is een icoon armer. La Esterella stierf op 91-jarige leeftijd. Volgens manager Erik De Blende werd La Esterella vorige week opgenomen in het ZNA Middelheim. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Esther Lambrechts, de echte naam van La Esterella, brak als zangeres door na de oorlog. Met haar zware stem wist ze menig publiek te imponeren. Haar bekendste nummer is 'Oh! Lieve Vrouw Toren', een nummer uit 1953.

In diezelfde kathedraal zal ze komende zaterdag om 10 uur worden begraven.

Lees ook: "Antwerpen verliest alweer monument" en ook: La Esterella zaterdag begraven in de kathedraal

Bekijk een clip over de ode aan de Kathedraal:

Lambrechts werd op 7 mei 1919 geboren. Voor haar doorbraak als zangeres werkte ze als naaister.

In 1942 maakte ze haar debuut als zangeres onder impuls van haar latere echtgenoot Charly Schleimovitz. Die ontdekte haar op een zangwedstrijd in de zaal Oud België.

Esther Lambrechts werd tweede in die wedstrijd, met het nummer "Dans mon coeur". Charly Schleimovitz, die zestien jaar ouder was dan Lambrechts, stuurde haar naar de zangles en leerde haar hoe ze moest bewegen op een podium.

In de jaren na de oorlog begon ze op te treden in grote Europese steden. Ze stond in Europa bekend als de Belgische Zarah Leander, een Zweedse zangeres en actrice.

Zangmicrobe

Tijdens haar zangcarrière in de jaren '40 kwam ze, in 1948, als eerste Belgische artieste op de Engelse zender BBC. In heel Europa trok ze volle zalen. Zo trad ze in 1956 op voor 16.000 man in het Duitse Dortmund.

In 1953 tekende ze een contract bij platenlabel Philips, dat haar ertoe aanzette om vooral in het Nederlands te zingen. Het leverde hits op als "Oh! Lieve Vrouwe Toren" (1953), "Voor een kusje van jou" (1953), "Ave Maria" (1955) en "Steeds denk ik aan jou" (1958).

Na haar succesreeks in Europa werd haar echtgenoot ernstig ziek. In 1962 overleed hij en besloot La Esterella te stoppen met zingen. In 1970 hertrouwde ze, maar tien jaar later overleed ook haar tweede echtgenoot

De zangmicrobe stak echter na 22 jaar weer de kop op. Ze kreeg veel positieve reacties op haar radio-optreden waar ze het nummer 'Ol' Man River' van Frank Sinatra zong en ze besloot om de draad van haar carrière opnieuw op te nemen. In 1988 bracht ze haar laatste album uit: "Liedjes die ik steeds graag zong".

In 2000 werkte ze samen met Alex Callier van Hooverphonic en Regi Pinxten van Milk Inc. voor de soundtrack van de film 'Shades' van Erik Van Looy.

In 2001 werd ze door Radio 2 bijgezet in de "Eregalerij van het Vlaamse lied".

Hoewel ze de laatste jaren niet meer goed te been was, stond ze nog vaak op het podium. Zo zong ze op 5 januari 2007 nog een duet met Paul Michiels in de tv-galashow Gaston 80.

Hart

Begin januari 2008 werd La Esterella opgenomen in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen met hartritmestoornissen. Ze kreeg een pacemaker in geplant.

Chris & Co

De jongere generatie zal La Esterella vooral kennen door het komische programma 'Chris & Co'. Chris Van den Durpel kruipt hier in de huid van de Vlaamse zangeres.

Rusthuis

De laatste jaren van haar leven bracht La Esterella door in een Antwerpse rusthuis. Ook daar trakteerde ze haar medebewoners nog regelmatig op een lied. In het voorjaar verhuisde ze naar het Antwerpse rusthuis Nottebohm, waar ze af en toe optrad met actrice en zangeres Yvonne Verbeeck (Foto: Photonews), die er eveneens verbleef.

In mei 2009 vierde ze er onder grote mediabelangstelling haar negentigste verjaardag. In september van dat jaar werd ze nog benoemd tot Officier in de Orde van Leopold II.

Foto boven uit 1999: Photonews

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio