Dokters volgen eigen advies niet op

Veel dokters geven hun patiënten advies dat ze zelf niet zouden navolgen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Wetenschappers vroegen bijna duizend artsen een behandeling bij een voorgelegd medisch scenario aan te bevelen. Toen de dokters gevraagd werd om zichzelf als patiënt te zien, koos de meerderheid ineens voor een heel andere therapie.

ibroeksteeg

Mortaliteit

De meeste artsen kozen voor zichzelf een therapie die een hogere kans op mortaliteit heeft, maar als hij aanslaat een leven zonder neveneffecten garandeert. Voor hun patiënten raadden de artsen een therapie aan die geen garantie op overleven geeft en geen rekening houdt met de levenskwaliteit.

"Wanneer artsen advies geven over behandelingen voor hun patiënten denken ze anders dan wanneer ze beslissingen over zichzelf moeten nemen", becommentarieert dokter Peter Ubel van de Duke University in North Carolina de studie.

Keuze

Het is nog altijd niet duidelijk wat de beste manier is om een behandelingsbeslissing te nemen: jezelf in andere schoenen voorstellen, of juist niet. Vandaag de dag wordt dokters vaak ontraden hun eigen mening te geven. Ze worden daarentegen aangemoedigd om zoveel mogelijk relevante informatie over de therapie aan te dragen. De keuze wordt dan vaak bij de patiënt zelf gelegd.

"Onze studie suggereert niet dat dokters altijd betere beslissingen nemen voor zichzelf dan voor hun patiënten", zegt Ubel. "De studie suggereert misschien wel dat in sommige situaties de gegeven raad het beslissingsproces verbetert", aldus Ubel.

Overheid

Katherine Murphy, directrice van een grote Britse patiëntenorganisatie, vindt het veelzeggend dat 'dokters voor zichzelf een andere behandeling kiezen dan voor de patiënten. "Het verschil is dat dokters alle medische kennis hebben om hun beslissing te staven, terwijl patiënten soms volledig afhankelijk van hun arts zijn voor correcte informatie."

Volgens Murphy moet de overheid ervoor zorgen dat alle patiënten toegang hebben tot zinnige informatie over alle behandelingsmethoden, zodat ze zelf een gemotiveerde en onafhankelijke beslissing kunnen nemen over welke behandeling ze prefereren.

Beeld: Photonews

Vastgoed

Jobs in de regio