Autosnelwegen en gewestwegen slokken asfalt van gemeentewegen op

Dit jaar staan 85 werven gepland op autosnelwegen, bij de gewestwegen worden er de volgende drie maanden liefst 200 aangepakt. En daar zijn de gemeentewegen de dupe van.

ibroeksteeg

De grote wegen slokken alle beschikbare mankracht en asfalt op. "Aannemers moeten burgemeesters teleurstellen, maar autosnelwegen gaan nu eenmaal voor", klinkt het bij wegenbouwer Aswebo.

Met haar actieplan is Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) aan een hersteloperatie bezig, maar alleen van de gewest- en autosnelwegen. Dit jaar slorpen die autosnelwegen 75 kilometer aan asfalt op, 20 kilometer meer dan vorig jaar.

Prioriteiten

ExxonMobil, de grootste asfaltproducent in de Benelux, kan de vraag niet bijbenen. "In maart hebben we dubbel zoveel bestellingen binnengekregen als normaal. Die hebben we helaas niet allemaal kunnen voldoen", zegt Remko Kruithof van ExxonMobil. Ook voor april ligt de vraag al hoger dan normaal.

Grootste slachtoffer in de race om asfalt zijn de gemeenten. En dan gaat het niet alleen om putjes die niet gevuld raken. Aannemers en asfaltbedrijven moeten nu eenmaal hun prioriteiten stellen.

Putten of schade aan gemeentewegen herstellen, staat niet bovenaan het lijstje. De grote orders gaan immers voor.

Beeld: Photonews

MEER OVER Hilde Crevits

Nu in het nieuws