“Afbrokkelende kerktoren is levensgevaarlijk”

“Afbrokkelende kerktoren is levensgevaarlijk”

“Afbrokkelende kerktoren is levensgevaarlijk”

Print
Ravels - Er vallen regelmatig stenen naar beneden van de kerktoren van Sint-Michiel in Weelde. “Levensgevaarlijk”, vindt buurtbewoner Patrick Vloemans. De gemeente wil de stenen nu laten fixeren zodat ze niet meer loskomen.
Samen met gemeenteraadslid Patrick Vloemans (Open VLD) en Gaby Vloemans en Jos Timmermans van de kerkfabriek wandelen we rond de kerk van Sint-Michiel, in de Torenstraat in Weelde (Ravels). In de perkjes rond de kerk liggen tientallen kleine en grotere brokstukken. “Die vallen vaak van tientallen meters hoog van de kerktoren naar beneden”, weet Patrick Vloemans, die naast de kerk woont. “Zelfs als iemand van zo’n hoogte een klein steentje op zijn hoofd krijgt, kan die levensgevaarlijk gewond geraken. Laat staan één van de grotere brokstukken, die meerdere kilo’s wegen en scherpe kanten hebben.”

De witte stenen die loskomen zijn zo’n dertien jaar geleden, bij de renovatie van de kerk, in de toren gemetst. Ze vervingen toen stenen die meer dan honderd jaar oud waren. “Waarschijnlijk heeft de aannemer een te poreuze steen gebruikt, die vocht absorbeert en die met strenge winters kapot vriest”, denkt Jos Timmermans. “Deze gevaarlijke situatie sleept nu al jaren aan, en niemand onderneemt iets.”

Ook de gemeente is op de hoogte van het probleem. “Toen ik twee weken geleden naar het kerkhof ging, zag ik stenen rond de kerk liggen”, zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V). “Samen met schepen van openbare werken Jos Coppens ben ik toen een kijkje gaan nemen, en later is de technische dienst ook met een brandkraan aan de toren gaan kijken. In 2007 heeft de gemeente het probleem al laten onderzoeken. Daaruit bleek dat de aannemer stenen heeft gebruikt die op dat moment perfect aan de normen van de architect voldeden. De laatste drie jaar was er geen sprake meer van grote brokstukken die naar beneden vielen. De strenge winter heeft er wellicht mee te maken dat de problemen nu weer de kop op steken.”

Om te voorkomen dat er nog meer stenen naar beneden vallen, zal de gemeente een firma aanstellen om de afbrokkelende stenen te fixeren. “Dat heeft enkel effect als het heel droog is”, weet burgemeester Luyten. “We wachten dus op een droge periode, maar willen er zo snel mogelijk mee verder werken. En als het fixeren niet lukt, moeten de stenen vervangen worden. Maar dat zou een grote hap uit ons budget betekenen.”

Patrick Vloemans ziet geen heil in het fixeren. “Het lijkt me beter om voorlopig een net rond de toren te spannen, dat vallende stenen opvangt. Zo kunnen de mensen terug veilig naar de kerk gaan.”

Kathleen VAN BEURDEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio